Karate klub Nippon je kao jedini predstavnik Srbije učestvovao na četvrtom Svetskom Šotokan Karate Prvenstvu u Istanbulu, Turska, 5-7. aprila 2013. godine.
U prepunoj sportskoj hali Bagcilar Olympic u Istanbulu, tri dana po 10 sati prštalo je od energije, želje, nadanja, navijanja i fenomenalnih atraktivnih tehnika. Najčešći udaraci su zadavani nogom, kao Ura mavashi i Mavashi, dok se i presretanje rukom u telo dosta sudilo. Sudjenje je proteklo bez velikih problema, s obzirom da su sudije radile bez pauze i po 12 sati.

00aNaši pioniri su radili prvi dan, u petak, 5. aprila.
Devojčice su počele takmičenje u katama pojedinačno a zatim ekipno.  U konkurenciji pionirki pojedinačno (8-9. godina i 10-11. godina) u prvom kolu izgubile su Iva Mustur i Anja Aranđelović od izuzetno krupnijih i zrelijih takmičarki. Vera Đukić je srećnim okolnostima i žrebom osvojila SREBRNU medalju, dok je Zoi Tsimerli posle dve pobede, izgubila u trećem meču i bila u ukupnom plasmanu četvrta. Ekipno su devojčice radile u sastavu Iva Mustur, Vera Đukić i Ana Aranđelović i zauzele treće mesto, BRONZANU medalju, izgubivši od dobre ekipe iz Makedonije, što je za ovaj mladi tim izuzetan uspeh!

Borbe pojedinačno su započeli naši pioniri Radoje Dabetić, Aleksa Marjanović, Uroš Popović i David Gavrilović u konkurenciji do dva poena. Izuzetno teška disciplina gde je sve veoma rizično i gde se greške skupo plaćaju, gde je potrebna maksimalna koncentracija i gde jedan poen nogom završava sve, bila je pravi izazov za naše samuraje! Aleksa Marjanović je u konkurenciji 64 takmičara, posle pet pobeda i jednog poraza osvojio BRONZU za KK Nippon i Srbiju. Uroš Popović je u borbi za medalju izgubio najmanjom razlikom i zauzeo četvrto mesto, dok je Radoje Dabetić izgubio u drugom kolu a David Gavrilović u prvom. Isti ti takmičari su uveče u konkurenciji 22 ekipe posle  5 izuzetno teških i stresnih mečeva pobedili reprezentacije Rumunije, Turske, Ukrajine, Rusije i Azarbejdžana, da bi izgubili od odličnih Čeha! Ovim rezultatom osvojili su BRONZANU medalju u izuzetno teškoj  konkurenciji od 22 ekipe!

Nastavak takmičenja do 8 poena po WKF sistemu doneo je Srbiji i Nipponu jos razloga za slavlje! Radoje Dabetić je u konkurenciji 32 takmičara, posle četiri pobede osvojio BRONZANU medalju!

Bilans posle prvog dana je obećavao još radosti i iznenađenja za Nippon – srebro i četiri bronzane medalje!

U subotu, 06. 04. 2013. nastupili su kadeti u sastavu Tara Ropret, Marko Kraljević, Filip Đurović i Dimitrije Kolašinac. Marko je pobeđivao svoje protivnike ne davajući im šansu da mu naprave poen! U borbi za medalju pokleko je od iskusnijeg makedonca i zauzeo četvrto mesto. Dimitrije je prošao dva kola dok je Filip izgubio nepravednom odlukom sudija u prvom kolu od takmičara iz Turske.

U konkurenciji do dva poena, Tara Ropret je imala 17 takmičarki i posle pobeda nad takmičarkama iz Turske, Rusije i Poljske, plasirala se u finale gde je posle ubedljive inicijative, čudnom odlukom sudija u izjašnjavanju izgubila sa 2:3. i osvojila SREBRNU medalju.

U borbama do 8 poena, u konkurenciji 32 takmičarke, posle 5 mečeva (Turska, Poljska, Turska, Azarbejdžan i Tunis) Tara Ropret je osvojila ZLATO za Nippon i Srbiju!

Mala plava četa dečaka i devojčica nastupila je u sledećem  sastavu:

 1. Tara Ropret – borbe
 2. Marko Kraljević – borbe
 3. Dimitrije Kolašinac – borbe
 4. Filip Đurović – borbe
 5. Milica Stanimirović – borbe
 6. Uroš Popović – borbe
 7. Aleksa Marjanović – borbe
 8. Radoje Dabetić – borbe
 9. David Gavrilović – borbe
 10. Anja Aranđeloviđ – kate
 11. Iva Mustur – kate
 12. Vera Đukić – kate
 13. Zoi Tsimerli – kate

TRENER: Tanja Petrović

U izuzetno velikoj konkurenciji, čak 45 zemalja sa četiri kontinenta, i među 2.928 nastupa i učesnika, KK Nippon je postigao sledeće rezultate:

1. Tara Ropret (13-14g)
– Borbe WKF – 1. Mesto
– Borbe Shobu ipon (do dva poena) – 2. Mesto

2. Marjanović Aleksa (10-11g)
– Borbe Shobu ipon(do dva poena) – 3. Mesto
– Borbe ekipno – 3. Mesto

3. Radoje Dabetic (8-9g)
– Borbe WKF – 3. Mesto
– Borbe ekipno – 3. Mesto

4. Uroš Popović (10-11g)
– Borbe ekipno – 3. Mesto

5. David Gavrilović (10-11g)
– Borbe ekipno – 3. Mesto

6. Vera Đukić (10-11g)
– Kate – 2. Mesto
– Kate ekipno – 3. Mesto

7. Iva Mustur (10-11g)
– Kate ekipno – 3. Mesto

8. Anja Aranđelović (10-11g)
– Kate ekipno – 3. Mesto

Ukupan bilans medalja sa četvrtog Svetskog Shotokan prvenstva:

1 – Zlato
2 – Srebra
4 – Bronze

Karate klub Nippon se vratio sa SEDAM medalja. Jedinstvo, nacionalnu svest i zrelost koju su ova deca pokazala treba da služi za primer kako se bori za Srbiju i kako se požrtvovano i hrabro brane boje svoje zemlje i kluba!

Kompletna organizacija ovog velikog  takmičenja, zajedno sa vrhunskim seminarom svetskih šampiona je bila izuzetna! Tehničko osoblje WKF je profesionalno odradilo svu logističku podršku šampionatu kako bi sve funkcionisalo na visokom nivou.

© 2023 Karate klub Nippon Beograd. Sva prava zadržana.

Pratite nas: